• Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo
  • Wakara - wygodny i tani pensjonat Grzybowo

Dom Chleba nad morzem

Kraina chleba jest kolejnym punktem na naszej mapie atrakcji okolic Kołobrzegu. Tam naprawdę warto pojechać po drodze do Koszalina. Już od progu czeka klimat poczciwej wiejskiej chaty, zapachu świeżego chleba, swojskiej kiełbaski i oczywiście żuru w wydrążonym wypieku. Miejsce to znajduje się między Kołobrzegiem i Koszalinem w Ustroniu Morskim na drodze krajowej nr 11.

Na miejscu czeka na nas piękny skansen w XIX-sto wiecznym stylu pokryty trzciną. To prawdziwa podróż do dawnych czasów, kiedy każdy bochen chleba traktowano z wielkim szacunkiem, naznaczało się go krzyżem przed konsumpcją, a każdy jego skrawek, który przypadkiem spadł by na ziemie, był całowany i konsumowany. Odbywają się tam też projekcje dla dzieci i dorosłych na temat piekarnictwa i młynarstwa i słuchanie bajki dla najmłodszych w tym samym temacie.

Wszyscy uczestnicy rozsiadają się wokół 120-letniego pieca, w drewnianych ławach, który jest główną atrakcją i sercem skansenu. Najmłodsi mogą otrzymać wypiek o wybranym przez siebie kształcie, dorośli zaś rozsmakują się w wielu odmianach pieczywa takich jak chleb maślankowy, chleb sarmacki, słonecznikowy czy chleb seniora.

Wśród wypieków króluje luksusowy chleb pański, który wykonany jest ze słodu żytniego z dodatkiem bakalii, orzechów, suszonych morel i śliwek. Iście pański wypiek...